Mic istoric Pentatlon
În antichitate, Pentatlonul se desfășura ca o întrecere, cuprinzând probe ca alergarea pe lungimea stadionului, sărituri, aruncarea suliței, aruncarea discului și lupte. A fost introdus pentru prima dată la Jocurile Olimpice ediția a XVIII-a din anul 708 î.Hr. și a ocupat o poziție de o importanță unică în cadrul Jocurilor. A fost considerat a fi punctul culminant, câștigătorul fiind clasat drept „Victor Ludorum”.
Pentatlonul modern
O dată cu apariția Jocurilor Olimpice Moderne, admirarea pentru Pentatlonul Antic a fost pe deplin împărtășită de fondatorul Jocurilor Olimpice Moderne, baronul Pierre de Coubertin și din 1909 a încercat ca evenimentul să fie reintrodus în programul olimpic. Momentul pentatlonului a venit doi ani mai târziu, la cea de-a 14-a sesiune a Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de la Budapesta (HUN), când, după cum a afirmat baronul: „Duhul Sfânt al sportului i-a luminat pe colegii mei și au acceptat o competiție căreia îi acord o mare importanță. ”
Pentatlonul modern a fost introdus la a 5-a Olimpiada de la Stockholm (SWE) 1912, cuprinzând sporturile contemporane de tir cu pistolul, scrimă, înot, călărie și alergare, care îmbrățișează spiritul omologul său antic.
Pierre de Coubertin credea că acest eveniment va fi, mai presus de toate celelalte, cel care „a testat calitățile morale ale unui om la fel de mult ca și resursele și abilitățile sale fizice, producând astfel sportivul ideal și complet”.
Acest nou sport a fost adoptat cu entuziasm, cu cerințele sale inerente de curaj, coordonare, condiție fizică, autodisciplină și flexibilitate în circumstanțe în continuă schimbare. Un tânăr locotenent american, care mai târziu va fi celebrul general al celui de-al Doilea Război Mondial, George S. Patton, urma să termine pe locul al cincilea la prima competiție olimpică de pentatlon modern.
Amestecul de abilități fizice și mentale cerute în Pentatlon a însemnat, de asemenea, că sportivii au putut concura în trei sau patru Jocuri Olimpice. Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce timpul de alergare și înot poate fi de așteptat să scadă odată cu vârsta, experiența și abilitățile în disciplinele tehnice cresc adesea. Cel mai în vârstă medaliat cu aur olimpic (în proba pe echipe) la Pentatlonul Modern până în prezent este Pavel Lednev (fostă URSS), care avea 37 de ani la Jocurile din 1980 de la Moscova. La aceleași Jocuri Olimpice, medaliatul cu aur individual (fostă URSS) Anatoly Starostin avea 20 de ani.
Un sport pentru secolul 21
Astăzi, atât bărbații, cât și femeile concurează în toate cele cinci evenimente ale Pentatlonului Modern într-o singură zi, iar pentru evenimentele majore viitoare, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, fiecare disciplină se va desfășura pe un singur stadion, permițând spectatorului o experiență completă.
Un sistem de puncte pentru fiecare eveniment se bazează pe o performanță standard care câștigă 1000 de puncte. Ordinea de start a ultimei probe este dictată de handicapurile de timp, ceea ce înseamnă că câștigătorul competiției este primul sportiv care trece linia de sosire. Evenimentul combinat, alergare și tragere ca unul singur, a fost introdus ca punct culminant în 2009, iar împușcarea cu laser a fost lansată ca înlocuitor pentru împușcarea cu pistolul aer comprimat în următorii doi ani.
UIPM organizează acum un Campionat Mondial anual pentru sportivii seniori, juniori și tineri, precum și o serie de Cupe Mondiale care constă din patru evenimente care culminează cu o finală a Cupei Mondiale. În afară de conceptul de un singur stadion, alte inovații includ o rundă bonus de scrimă, iar Pentatlonul modern ca spectacol pentru public este acum foarte diferit de ceea ce era pe vremea lui Coubertin. Principiile, valorile și natura provocării sportive rămân însă neschimbate.
1912 - O sută de ani de evoluție
Pentatlonul modern devine un sport olimpic la a 5-a Olimpiada din Stockholm (SWE), iar cele cinci sporturi sunt repartizate pe cinci zile. În Atlanta (SUA) 1996 UIPM a început formatul de o zi care continuă până în zilele noastre, în timp ce în Jocurile din 1920, 1984 și 1992 este folosit un format de patru zile. Suedia este forța dominantă în primii ani, până când Ungaria devine puternică în anii 1960 și apoi devine treptat mai deschisă la nivel mondial.
1936
Charles Leonard (SUA) devine primul pentatlet modern de la Jocurile Olimpice care a obținut un scor perfect la tir de 200.
1948
Este fondată UIPM, iar primul său președinte a fost Torn Wibom (1948-1949), urmat de Gustaf Dyrssen (1949-1960), care a fost campion olimpic în 1920. În anul următor, au loc Campionatele Mondiale UIPM inaugurale, Stockholm fiind din nou primul loc istoric.
1956
Un nou sistem de punctaj este utilizat în Jocuri (introdus la Campionatele Mondiale din 1954 de la Budapesta), prin care un total de puncte este alocat fiecărei performanțe și scorurile generale sunt agregate pentru a determina pozițiile de finală.
Echipa României de Pentatlon Modern - Cornel Vena individual loc 14 • Dumitru Țintea individual loc 20 • Victor Teodorescu individual loc 30, reușește cel mai bun rezultat din istoria sa și pana acum, clasarea pe locul VI la Jocurile Olimpice de vară din 1956, Melbourne, Australia.
1977
Pentru prima dată la Campionatele Mondiale UIPM, femeile sunt admise, deși doar pe bază de probă.
1981
Primele Campionate Mondiale UIPM pentru femei au loc în mod corespunzător la Londra, separat de proba masculină care are loc în Polonia.
1984
Pentatlonul Olimpic Modern este comprimat în patru zile, împușcăturile fiind programate să aibă loc cu cinci ore înainte de evenimentul final de alergare. De asemenea, pozițiile de start în cursă sunt decise de handicap în funcție de performanțe în primele patru probe. Pentru prima dată, primul concurent peste linia de sosire este campionul.
1989
Campionatele Mondiale masculine introduc un eveniment de ștafetă, adoptat doi ani mai târziu la Campionatele Mondiale feminine.
1992
Jocurile Olimpice de la Barcelona își schimbă formatul pentru a se încheia cu evenimentul ecvestre, un ordin nemaivăzut la Jocurile din 1928. Rezultatul este dramatic, rusul Eduard Zenovka (RUS) pierzându-și avantajul în fața lui Arkadiusz Skrzypaszek (POL) după ce a căzut de două ori, dar experimentul nu se repetă la Jocurile Olimpice ulterioare.
1993
Dr. hc Klaus Schormann (GER) devine președinte UIPM, funcție pe care o deține până în prezent.
1994
Tragerea suferă o schimbare majoră la Campionatele Mondiale UIPM de la Sheffield (GBR), unde armele se schimbă și țintele mobile de 25 m sunt înlocuite cu ținte staționare de 10 m.
1996
Formatul de o zi este introdus la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA) și s-a dovedit un mare succes. Evenimentul de echipă este întrerupt.
1997
La șaisprezece ani de la introducerea sa, Campionatele Mondiale pentru Femei UIPM încetează să mai existe, iar bărbații și femeile își unesc forțele pentru a crea un singur Campionat Mondial.
2000
Jocurile Olimpice ajung din urmă cu includerea femeilor la Sydney (AUS) cu mare succes. Proba de înot în stil liber este fixată la 200 de metri, iar distanța de alergare este comutată de la 4000 la 3000 m.
2009
Este introdus evenimentul combinat de tragere și alergare și există o altă modificare a formatului de tragere, în sensul că concurenții parcurg acum trei ture de 1000 m, fiecare prefațat de lovirea a cinci ținte.
2010
Tragerea cu pistolul laser este pilotată la Primele Jocuri Olimpice de Tineret din Singapore, iar ștafeta mixtă este adăugată la Campionatele Mondiale UIPM.
2011
Cupa Mondială UIPM devine prima competiție internațională de seniori care îmbrățișează pistoalele laser și, din nou, îmbunătățirea este bine primită.
2012
Pentatlonul modern își sărbătorește centenarul ca sport olimpic. Președintele UIPM Dr. Klaus Schormann declară: „UIPM este mândră și fericită că am putut finaliza procesul nostru de modernizare a sportului nostru în anul 2012, care a fost aniversarea a 100 de ani de la Jocurile Olimpice.”
2013
UIPM propune un nou concept revoluționar pentru sport, care ar vedea toate cele cinci evenimente organizate pe același stadion. Pe 11 februarie, la Lausanne, CIO anunță că Pentatlonul modern și-a păstrat locul ca unul dintre cele 25 de sporturi de bază ale programului olimpic până în 2020. Evenimentul combinat adoptă un nou format de ture de 4 x 800 m, fiecare prefațat de trageri cu laser la cinci ținte într-un timp maxim de 50 de secunde.
2014
Runda Bonus de Scrimă este aprobată la Congresul UIPM și este programată pentru introducere în 2015. Noul format oferă tuturor sportivilor șansa de a câștiga puncte bonus pentru a-și spori scorul, iar toată acțiunea are loc pe o pârtie de spectacol. UIPM se alătură familiei paralimpice internaționale și familiei sportive universitare prin aderarea la IPC și, respectiv, la FISU.
2015
Primele Campionate Mondiale UIPM Laser Run au loc la Perpignan (FRA). Noul concept simplu de alergare/tragere ca sport de sine stătător permite orașelor să găzduiască evenimente UIPM, precum și locații rurale și stadioane și oferă un nou traseu către sport pentru sportivii din țările în curs de dezvoltare din întreaga lume.